Uczniowie klas czwartych realizowali treści, w ramach programu edukacyjnego „Gotuj się na zmiany” marki Winiary.
Podczas lekcji przyrody zapoznawali się z poszczególnymi składnikami pokarmowymi zawartymi w pożywieniu, znaczeniem sportu dla zachowania zdrowia oraz uczestniczyli w projekcjach filmów z zakresu prawidłowego żywienia. Na ostatniej lekcji przyrody przez feriami, nauczycielka przyrody zaprosiła swoich uczniów, do szkolnej kuchni, gdzie mogli przygotować swoją wersję zdrowego, drugiego śniadania. Mali kucharze mieli okazję skorzystać ze sprzętów kuchennych zakupionych w ramach „Laboratorium przyszłości”. Dzieci wykazały się niezwykłą kreatywnością, powstały barwne kanapki, rzecz jasna z pełnoziarnistego pieczywa i z obowiązkowym dodatkiem warzyw, a czasem i owoców. W ruch poszły tarki, obieraczki, a efektem były pełne witamin sałatki. Część czwartoklasistów postawiła na owsianki, jogurty z dodatkiem nasion chia, orzechów i owoców. Dzieci świetnie poradziły sobie z zadaniem i udowodniły, że zdrowe nie musi być nudne!
Małgorzata Szura