Dobrostan ludzi to nie tylko stan posiadania, ale też stan umysłu, odczuwanie zadowolenia, spełnienia, satysfakcji. To także sztuka opanowania stresu, uzyskania wewnętrznej harmonii, pozytywnego myślenia, spokoju, radości i siły. Dobrostan to poczucie, że masz wszystko czego potrzebujesz i nadal pragniesz tego, co piękne, inspirujące, dobre dla Ciebie i innych.
Można więc stwierdzić, że jest to sytuacja, w której czujesz się komfortowo. Sama koncepcja dobrostanu stanowi kompleksowe podejście do człowieka i zaspokajania jego różnorodnych potrzeb. Składa się na niego m.in. poczucie bezpieczeństwa, realizowanie własnego potencjału, umiejętność radzenia sobie ze stresem, kształtowanie odporności psychicznej oraz odczuwanie szczęścia i zadowolenia z życia.
Dobrostan zwierząt – to stan zdrowia fizycznego i psychicznego zwierząt, osiągany w warunkach pełnej harmonii w ich środowisku, w którym system chowu zaspokaja podstawowe potrzeby zwierząt, przede wszystkim w zakresie: żywienia, dostępu do wody, potrzebnej przestrzeni życiowej, zapewnienia towarzystwa innych zwierząt, leczenia, higieny utrzymania, mikroklimatu pomieszczeń, warunków świetlnych. Dobrostan to także dbałość o nieokaleczanie zwierząt oraz zapewnienie im schronienia przed złymi warunkami pogodowymi. W zakresie tego pojęcia wchodzą również warunki przewozu zwierząt i humanitarnego ich uboju.
Znaczenie dobrostanu, zarówno ludzi jak i zwierząt, uwzględniono w strategii Wizji Zero, której Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego jest partnerem. Strategia zwraca uwagę na trzy wymiary pracy człowieka: bezpieczeństwo, zdrowie i dobrostan, które mają kluczowy wpływ na wystąpienia lub nie wypadków, urazów, czy też chorób spowodowanych pracą.
O ile dotychczasowe działania prewencyjne koncentrowały się na kwestiach zapewnienia bezpieczeństwa i zdrowia, o tyle Wizja Zero uzupełnia te dwa filary prewencji o niedoceniany, czasami nawet zapominany element wpływający na występowanie wypadków przy pracy, jakim jest dobrostan człowieka. Potwierdzają to wyniki badań, które dowodzą, że zmęczenie, stres, zdrowie psychiczne oraz organizacja pracy to ważne czynniki, które wpływają na bezpieczeństwo zachowań i działań w pracy.
Biuro Komunikacji i Współpracy Międzynarodowej KRUS, we współpracy z Biurem Prewencji Centrali Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, opracowało Przewodnik dla rolników indywidualnych, przygotowany na bazie materiałów wypracowanych przez Międzynarodową Sekcję ISSA ds. Prewencji w Rolnictwie której Kasa przewodniczy.
Opolski KRUS zachęca do zapoznania się z Przewodnikiem, specjalnie dedykowanym rolnikom, wykorzystującym założenia Strategii Wizji Zero. Przewodnik znajduje się na stronie głównej KRUS w zakładce dotyczącej Wizji – Materiały informacyjne.
Jak korzystać z Przewodnika ?
Wizja Zero opiera się na 7 Złotych Zasadach. Każda z 7 Złotych jest wyjaśniona za pomocą opisu działań oraz sposobów ich wdrażania. Do każdego z tych elementów jest przypisany tzw. wskaźnik sygnalizacji świetlnej, są to trzy światła (zielone, żółte i czerwone), które tak jak na drodze wskazują kierunek działania.
Zaznaczenie światła zielonego oznacza, że w gospodarstwie spełnione są zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.
Zaznaczenie światła żółtego oznacza, że zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwie są wdrożone na poziomie , który wymaga dalszej poprawy.
Znaczenie światła czerwonego oznacza, że zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwie nie zostały wdrożone lub wymagają istotnej poprawy.
Przewodnik zawiera pytania, pomagające dokonać oceny, które obszary bezpieczeństwa w gospodarstwie wymagają odpowiedniego działania i z pewnością mogą w łatwy sposób pomóc zdiagnozować elementy wymagające poprawy lub zmiany.
Przypominamy, że zgodnie z założeniami strategii Wizji Zero „każdemu wypadkowi można zapobiec, jeśli zostaną podjęte odpowiednie kroki. Możliwe jest przygotowanie środowiska pracy w taki sposób, aby nie dopuścić do utraty życia ani zdrowia”. Zachęcam Państwa do skorzystania z Przewodnika, przygotowanego specjalnie na potrzeby warunków pracy rolnika. Materiał ten z pewnością pomoże zrozumieć i dostrzec potencjalne zagrożenia, jakim można zapobiec w codziennej pracy w gospodarstwie - podsumowuje Lech Waloszczyk Dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS w Opolu.
Sporządzili:
Joanna Skuratowicz - Kierownik Samodzielnego Referatu Prewencji, Rehabilitacji i Orzecznictwa Lekarskiego Oddziału Regionalnego KRUS w Opolu
oraz
Janusz Trzaskowski - Inspektor ds. prewencji OR.KRUS w Opolu